De foto hierboven is genomen op het station Zhongshan Park 

Reizen in en om Shanghai is eenvoudig, snel, modern en goedkoop. Je zult de openbaarvervoersbedrijven in Nederland niet snel missen! Hieronder hebben we de verschillende vervoersmiddelen Shanghai beschreven:

TAXI’S

Er zijn veel taxi’s in Shanghai. Taxi chauffeurs spreken over het algemeen geen Engels en lezen alleen Chinees schrift. Daarom is het handig om altijd een adres in het Chinees op zak te hebben. Op de app smart shanghai zijn de meest bekende bestemmingen in Shanghai te vinden en van elke bestemming staat het Chinees adres erin, heel handig dus! Daarnaast kun je ook de app DiDi op je telefoon zetten, de Chinese versie van Uber. Deze app is in het Engels beschikbaar. Je kunt zelfs een taxi reserveren voor je op het vliegveld land. DiDi beschikt over een airport pick up and drop off functie (DiDi Premier).

Taxi’s hebben een basistarief voor de eerste 3 km, vanaf 23.00 uur betaal je het hogere nachttarief. Een ritje binnen het centrum van Shanghai, overdag ligt rond de 30 RMB. Alhoewel in China nagenoeg alles met Alipay of Wechat betaald kan worden, kan het in uitzonderlijke gevallen nog wel voorkomen dat een analoge taxi chauffeur deze mobiele betaalmethoden niet accepteert, neem dus voor de zekerheid wat cash mee, maar in 99% van de gevallen kun je gewoon Alipay of je wechat Wallet gebruiken.
Taxi’s zijn verplicht een bonnetje te geven na de rit. Neem deze aan, het kan van pas komen. Mocht je spullen vergeten zijn in de taxi, dan kun je ze op deze manier eenvoudig terug krijgen. Ook als je het gevoel hebt “opgelicht te zijn” dan kun je met dit bonnetje bij de taxicentrale een klacht indienen.

Tijdens de spits en wanneer het regent kan het lastig zijn om een beschikbare taxi te vinden op straat, het is dan eenvoudiger om een taxi via DiDi te bestellen.

Taxi chauffeurs in Shanghai zijn over het algemeen betrouwbaar, let wel op bij vliegvelden en treinstations en neem daar alleen officiele taxi’s die per meter rijden.

METRO

Druk in de Shanghai metro

Het kan ook wel eens ietsjes druk zijn in de Shanghai Metro 🙂

Shanghai heeft het modernste en het grootste metro netwerk ter wereld. De metro is de makkelijkste, goedkoopste en doorgaans snelste manier om je in Shanghai te verplaatsen. Alle informatie in het systeem van de metro is naast het Chinees ook in het Engels. De metro is ook erg goedkoop (3-7 RMB per rit). Ben je bij het station in de buurt van je eindbestemming, dan is het vaak nog maar een klein stukje lopen, maar als je daar geen zin in hebt staan er ook altijd “deelfietsen” die je kunt openen met een app en overal weer neer kunt zetten na gebruik, of je bestelt simpelweg een taxi via de app DiDi.

Een (interactieve) kaart van de metro vind je hier. Je kan de metro app Explore Shanghai op je smartphone zetten zodat je de kaart en routeplanner altijd bij de hand hebt. De metro begint tussen 05:00 en 06:00 uur ’s ochtends maar stopt relatief vroeg, namelijk tussen 22:30 en 23:00 uur. In het weekend rijden sommige metro lijnen wel iets langer door.
De meeste metro’s hebben een interval van rond de 3 minuten overdag en tussen de 5 en 7 minuten in de vroege ochtend en avond.

Metrokaartjes kun je los kopen (per rit), of je kunt een “magneetkaart” kopen, vergelijkbaar met onze OV Chipkaart. Tegenwoordig is het ook is het mogelijk om je metroritje te betalen met je mobiele telefoon. Je opent de poortjes dan door je telefoon boven de tourniquets te houden, supereenvoudig en het scheelt weer een extra pasje in je broekzak. Om je telefoon te gebruiken om met de metro te reizen, moet je wel een aparte app installeren op je telefoon, deze app is deels in het Engels echter het koppelen met Alipay of WechatPay gaat in het Chinees, vraag daarom Chinese vrienden of collega’s of zij deze app voor je installeren en configureren. Het is een supereenvoudige app en erg handig.

Let op bij het sluiten van de metrodeuren, Shanghai metro chauffeurs staan erom bekend de deuren gewoon te sluiten als het volgens de dienstregeling tijd is om te vertrekken. Een probleem daarbij is, dat de “metro deur beveliging” niet altijd goed werkt, je kunt er dus echt “tussen komen“. Probeer dus niet op het laatste moment nog een metro in te springen.

Tijdens de spits kan het erg druk zijn in de metro en op de stations. Wil je met een drukke metro mee, probeer je er dan gewoon “in te duwen”. De volgende metro zal net zo druk zijn en niemand zal raar staan te kijken als je met wat duwen een plaatsje probeert te veroveren. Shanghai Metro heeft ook een online kaart waarop je kunt zien waar het druk is.

Probeer ook van te voren te achterhalen welke uitgang je nodig hebt, veel metro stations zijn erg groot en hebben tientallen uitgangen, als je de verkeerde neemt moet je een stuk omlopen.

Wil je meer weten over de Shanghai metro, bezoek dan eens het Shanghai metro museum. De openingstijden zijn beperkt maar het is een leuk uitje of bekijk de officiele website van Shanghai Metro.

BUS

Bus route informatie lezen is niet altijd even eenvoudig 🙂

Shanghai beschikt ook over een groot aantal (trolley) bussen. De Shanghai bussen zijn nog goedkoper dan de metro en kosten meestal 1 of 2 RMB per rit.
Voor buitenlanders is het bussysteem echter wat lastiger te begrijpen, de meeste informatie bij de haltes is alleen in het Chinees beschikbaar, wel worden stops in het algemeen automatisch ook in het Engels aangegeven in de bus. In de bus kun je met je “Shanghai OV Chipkaart” betalen of met contant geld (wel gepast betalen).
De meeste bussen rijden tot een uur of 22, daarna is er op een aantal routes nachtlijnen beschikbaar.

TREIN

China heeft inmiddels het grootste high speed treinnetwerk ter wereld en het werkt fantastisch! Vanaf Shanghai kun je goedkoop en snel door China reizen. Het kopen van een treinkaartje is wel wat omslachtiger dan in veel andere landen, bovendien zijn  veel hogesnelheidstreinen regelmatig volgeboekt en voor het kopen van treinkaartjes (en het reizen per trein) heb je altijd je paspoort nodig.

Het is handig om een Chinese collega of vriend treinkaartjes te laten kopen, vaak kunnen ze gewoon opgestuurd worden. Ook kun je gebruik maken van Engelstalig tussenpersonen zoals deze om een kaartje te kopen. Ben je al in China en heb je wechat wallet geactiveerd, dan is het ook eenvoudig om via wechat treinkaartjes te kopen. Dat kan via een Engelstalige wechat interface. Klik in wechat op “rail and flights”, accepteer de voorwaarden en het proces wijst zich vanzelf. Uiteraard kun je ook op het station zelf kaartjes halen, maar houdt er rekening mee dat de meeste personen achter de ticketwindows geen of beperkt Engels spreken en er altijd wel iets van een conversatie nodig is, veel treinen zijn volgeboekt.

Ga je naar het treinstation, houdt er rekening mee dat er altijd uitgebreide veiligheidscontroles zijn die vaak wel wat tijd in beslag nemen en dat sommige stations extreem groot zijn.

Shanghai heeft meerdere treinstations, zorg altijd dat je goed weet vanaf welk station je vertrekt, dit zijn de meest belangrijke stations in Shanghai:

  • Shanghai Railway Station (Shanghai’s oudste treinstation, er stoppen een aantal hogesnelheidstreinen).
  • Shanghai South Railway station (hier vertrekken met name treinen naar het zuiden, maar geen hogesnelheidstreinen).
  • Hongqiao Railway station (Shanghai’s mega station met hogesnelheidsverbindingen naar bijna alle grote steden in China. Dit station ligt ook naast Shanghai Hongqiao airport en samen met het Airport vormt dit station de zogenaamde “Hongqiao hub”).
  • Shanghai West Railway Station (een kleiner station met vooral verbindingen in en om Shanghai).

Leuke dagtrips vanaf Shanghai zijn bijvoorbeeld Hangzhou (1 uur) , Suzhou (30 minuten)  en Nanjing. Maar zelfs Beijing is niet ver weg, want de snelste hogesnelheidstrein ter wereld rijdt momenteel tussen Shanghai en Beijing (iets minder dan 5 uur reistijd).
Sinds september 2018 is er ook een hogesnelheidstrein van Shanghai naar Hong Kong, de snelste trein doet deze afstand in ongeveer 8 uur.

Meer informatie over China’s hogesnelheidsnetwerk vind je hier. En een kleine tip, zorg dat je niet reist in Chinese vakanties! Het is dan extreem druk.

MAGLEV

Ja, de Maglev gaat echt 431 kilometer per uur!

Ja, hij gaat echt 431 kilometer per uur!

De Maglev is de snelste magnestisch zwevende trein ter wereld en rijdt heen en weer van (LongYang Rd.) naar Pudong International Airport. De 30 kilometer lange trip van het vliegveld naar Shanghai, duurt 8 minuten en de topsnelheid is 431 km/uur.

Het wisselt per tijdstip van de dag of de trein 431 km per uur rijd. Op sommige vaste momenten op de dag rijdt hij niet op topsnelheid en ligt de maximum snelheid rond de 300 km per uur.

Als je met het openbaar vervoer vanaf het vliegveld naar de binnenstad gaat is een route met de Maglev het snelst. Een enkele reis kost 50RMB.
Bij het eindpunt LongYan Road kun je overstappen op het metronetwerk van Shanghai.

AUTO RIJDEN/CHINEES RIJBEWIJS

Om zelf auto te rijden in Shanghai heb je een Chinees rijbewijs nodig. Wanneer je een Nederlands rijbewijs hebt, kun je je Chinese rijbewijs halen. Dit bestaat uit een theorie examen en een medische test. Download de app Driving in China of bezoek deze website ter voorbereiding op het examen. Zie op deze pagina van Smart Shanghai welke stappen je moet doorlopen om je Chinese rijbewijs te behalen.

Het is ook mogelijk om een auto met chauffeur te huren of leasen. Voor de langere lease termijnen hebben meeste bedrijven een contract met een leasemaatschappij. Het is gebruikelijk om met Chinees nieuwjaar de chauffeur een maandsalaris extra te geven, het bedrag is mede afhankelijk van datum indiensttreding en mate van tevredenheid.

Wanneer je je rijbewijs hebt behaald kunt ook zelf een auto aanschaffen maar dit is kostbaar vanwege de hoge BMP, verzekering, nummerplaat en parkeerkosten.

FIETS/E-BIKE

Veel mensen verplaatsen zich in Shanghai per fiets of E-bike/electrische scooter. Wanneer je door Shanghai loopt zullen de vele ‘shared bikes’ je meteen opvallen,  heel Shanghai staat vol met deelfietsen. De meest bekende is ‘mobike‘, Mobike beheert fietsen die voorzien zijn van een chip en die je kunt openen met een app op je mobiele telefoon. De Mobike app is in de apple en google play store te vinden en zelfs in het Nederlands beschikbaar.
Een ritje kost ongeveer tussen de 1 en 3 RMB voor een half uur. Let op, verkeerd parkeren of tegen de richting in rijden, kan er voor zorgen dat de prijs per ritje omhoog gaat, goed rijgedrag zorgt juist weer voor een lagere prijs.

Veel mensen die langere tijd in Shanghai bljven, kopen ook zelf een fiets of e-bike/elektrische scooter.
Wanneer je een e-bike koopt ben je wel verplicht deze te registreren. Fietsen en e-bikes/scooters kun je bijvoorbeeld kopen bij de grotere Carrefours. E-bikes/scooters zijn veel voordeliger dan ze in Nederland zijn. Bij de Carrefour helpen ze je ook met registratie (= verplicht).
Enige tijd geleden was er een bedrijf in het stadsnieuws die speciaal voor expats e-scooters verhuurd.

Andere elektrische vervoermiddelen zijn ook volop verkrijgbaar, van elektrische steps, tot segways a-likes, ze zijn er allemaal en goedkoop te verkrijgen.