Typisch Shanghai

Wat is nu typisch Shanghai? Wat zijn dingen die erg wennen zijn als je in Shanghai woont? We hebben een top 5 voor je samengesteld. Lees mee en wees voorbereid!

1. The chinese walk

Waar je ook loopt op straat in Shanghai, het is altijd overal druk. Dat is niet gek in een stad met 23 miljoen inwoners. Het is zeker iets waar je als Nederlander aan moet wennen.
Heel bekend is de zogenaamde “chinese turn“: Er loopt iemand voor je, die opeens zonder reden stopt, omkeert en tegen je aanloopt.

Dan is er ook nog de zogenaamde “chinese full stop“:
De “chinese full stop” is hetzelfde als de “chinese turn” maar dan zonder het omkeren. Deze variant komt nog vaker voor dan de “chinese turn”.

Wat je ook regelmatig tegenkomt is de “chinese digital walker” :
De “chinese digital walker”, deze kennen we ook in Nederland maar Chinezen zijn er nog meer bedreven in. Het moet gezegd worden ze zijn erg goed in mensen ontwijken en tegelijkertijd een film kijken of chatten op de mobiele telefoon. Maar het gaat niet altijd goed. Als je niet oplet zal er regelmatig iemand (bijna) tegen je opbotsen.

Er is ook nog de “chinese zig en soms zag” variant:
Deze komt ook regelmatig voor. Je loopt op de stoep en wilt iemand inhalen, gewoon op gepaste snelheid niet supersnel, maar je weet dat je de persoon voor je gaat inhalen. Maar wat gebeurd er dan? De persoon voor je, loopt pardoes steeds een stapje naar links, net elke keer een stapje meer, en precies als jij de persoon voor je hebt bereikt, loopt hij/zij precies voor je. Soms vind er nog een “zag” plaats en gaat de persoon terug naar de originele positie maar meestal is dit niet het geval. Komt vaak voor.

Als laatste benoemen we de “chinese we are walking here” variant:
De “chinese we are walking here” variant is een groep van 3, 4 of 5 personen die de hele stoep bezet houdt en rustig aan voortsjokt. Als je er al word opgemekt als inhaler, betekent dit absoluut niet dat men gelijk aan de kant gaat. Het beste is erachter te blijven lopen en te passeren op het moment dat het kan (kan wel even duren).


De “we are walking here” variant

2. Chinese toiletten

Je dacht dat het toilet in die kroeg op de zeedijk vies was? Bereid je dan maar voor op wat je in Shanghai kunt verwachten:

Al gaat het om een hurk of wel “squat” of een gewoon toilet, ze zijn vaak vies. Er zijn verschillende type toiletbezoekers:

De gamende toilet bezoeker: ondanks dat de toiletten soms vies zijn, hebben sommigen er geen probleem mee er een half uur op te zitten en computerspelletjes te spelen of films te kijken. Dus hoor je “blieb blieb” uit een wc, dan kan het even duren voordat de deur open gaat, heb je hoge nood, loop dan beter door naar een ander toilet.

De exhibitionistische toiletbezoeker: alhoewel steeds minder voorkomend, kan het ook voorkomen dat er geen deur in zit of dat men de deur gewoon open houdt, of niet op slot doet, als men op de wc zit. Schrik hier dus niet van!


Een wc zonder deur, gefotografeerd in een verder modern en redelijk nieuw kantoorpand.

De nette toiletbezoeker:  vaak zijn toiletten verstopt. Dat ziet er ontzettend smerig uit. Vaak is het wel gebruikelijk dat de “nette toiletbezoeker” het deksel van het toilet dan even dichtdoet. Wees dus gewaarschuwd een dicht toiletdeksel voorspelt niet veel goeds!

De traditionele toitletbezoeker: Sommige Chinezen zijn een westers toilet absoluut niet gewend maar gebruiken een “squat” toilet. Net zoals wij niet weten hier mee om te gaan weten sommigen chinezen niet wat een westers toilet voor functie heeft. Daarom vind je ook nog regelmatig affiches zoals hieronder. Mocht de traditionele toiletbezoeker je voorgegaan zijn, dan kun je beter maar een ander toilet nemen..


Dit soort borden vind je nog vaak in Chinese toiletten, nog niet iedereen is een westers toilet gewend 

Het gaat overigens de goede kant op, zeker in Shanghai. Veel publieke toiletten zijn echt een stuk beter geworden en zeker in de nieuwe shopping malls is het prima toiletteren. Neem wel altijd wat toiletpapier mee, het is vaak niet aanwezig.

3. Shanghai Metro

De Shanghai metro heeft veel voordelen en is erg indrukwekkend. Maar toch zijn een aantal dingen wennnen als je het vergelijkt met andere metro systemen in de wereld.

Daar sta je dan, keurig netjes in de rij om in te stappen. De rij is ook keurig netjes, iedereen wacht tot de deuren opengaan. Maar dan, opeens is er van die rij niets meer te zien. Iedereen vecht zich een weg naar binnen en de passagiers die eruit willen moeten zich door deze mensenmassa naar buiten wurmen. Wellicht heeft het te maken met het feit dat het deursysteem vrij resoluut is, de deuren gaan dicht na de pieptoon ook al stappen mensen nog in en uit en dat loopt niet altijd goed af.


In 2018 kwam er nog een vrouw vast te staan tussen platform deuren en rijdende metro.

4. The great Chinese firewall

Je komt thuis vanuit je werk en je denkt “lekker even internetten: netflixen, googlen, facebook-en, whatsappen, even contact met Nederland”.
Tja, zonder VPN werkt het sowieso niet, dan kun je geen enkele van bovengenoemde websites en diensten bezoeken.
Met VPN lukt het vaak wel, alleen de snelheid laat vaak erg te wensen over, zelfs met het snelst denkbare internet abonnement in Shanghai.
De ervaring is, dat de (vroege) ochtend het beste tijdstip is om websites buiten China te bezoeken. Over het algemeen gaat het dan redelijk snel. Zeker in de avond is het vaak te traag om “ontspannen” even achter de computer te gaan zitten*.

*Mits je Chinese sites bezoekt, dat gaat erg snel.


Aan deze melding zul je dus moeten wennen..

5. Chinees winkelpersoneel

Ben je in Nederland gewend dat het meeste winkelpersoneel je niet aankijkt en negeert, in China is het net andersom. Het maakt niet uit in welke winkel je komt, overal wordt je begroet met “huan ying guang lin”, wat iets betekent als “welkom in mijn winkel” (niet te verwarren met ‘goodmorning” want zo klinkt het wel, maar dat zeggen ze niet). Dit hoor je niet een keer, maar tijdens je winkelbezoek meerdere keren.

In andere winkels, zoals kledingwinkels, kan het zijn dat je je net een winkeldief voelt. Zodra je een stap binnen zet en na het onvermijdelijke “huan ying guang lin”, wordt je permanent achtervolgd. De winkelmedewerker(s) laten je niet meer los. Ga je linksaf dan gaat de winkelbediende ook linksaf, ga je links-rechts-links-rechts, dan gaat de winkelmedewerker ook links-rechts-links-rechts, als je geluk hebt op een kleine afstand, maar meestal pal naast je. Dit heeft echter niets te maken met het feit dat ze denken dat je een potentiele winkeldief bent (zoals in Nederland), maar het is juist een teken van klantvriendelijkheid. Een winkelbediende die je niet achtervolgd, doet zijn werk niet goed in China.