De foto hierboven is gemaakt op 25 januari 2018 in het gebied rond Jiatong University.

Klimaat Shanghai

Het goede nieuws is; het is in Shanghai over het algemeen warmer dan in Nederland. Het minder goede nieuws is, de zomers in Shanghai zijn lang en extreem warm en vochtig. Shanghai heeft een subtropisch klimaat, maar wel met 4 duidelijke seizoenen:

Voorjaar

Het voorjaar start meestal vlak na het Chinees Nieuwjaar in februari, de temperaturen zijn aangenaam (18-25 graden overdag) maar er kunnen ook natte en koude dagen tussen zitten. Over het algemeen is het een mooie tijd in Shanghai en na de (koude) winter is het prettig dat het snel een stuk warmer wordt.

Zomer

Vanaf mei gaan de temperaturen boven de 30 graden uitkomen en in de maanden juni/juli/augustus vaak zelfs ver boven de dertig graden ook temperaturen rond de 38 graden komen regelmatig voor. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het al gauw erg benauwd aan. In deze periode vallen er ook regelmatig enorme stortbuien waardoor straten blank komen te staan. Neem dus altijd een paraplu mee. De zomerperiode is ook de periode waarin er tyfonen voorkomen in en om Shanghai. Houdt daarom het weerbericht goed in de gaten.

Najaar

Shanghainezen hebben het in het najaar bij 22 graden al erg koud ūüôā

Een tijd om naar uit te kijken! Net voor of na de oktober vakantie week in China, begint het najaar. Oktober en november zijn fantastische maanden in Shanghai. De temperatuur schommelt tussen de 22 en 25 graden, veel zon, en meestal minder regen en een lagere luchtvochtigheid. Een heerlijke periode om in Shanghai te zijn. In de herfst kunnen de temperatuursverschillen tussen dag en nacht groot zijn. Zo zijn nachten van rond de 10 graden mogelijk met dagtemperaturen van 25 graden.

Winter

De winter in Shanghai begint in december, overdag zijn de temperaturen altijd boven nul, veelal boven de 10 graden. In de nacht kan het ook wel eens licht vriezen. Sneeuwen doet het niet vaak in Shanghai en als het sneeuwt, is het weinig. De wind en de luchtvochtigheid maken wel dat de gevoelstempratuur vaak kouder is dan het daadwerkelijk is.

Ben je er na het lezen van dit artikel nog steeds niet uit welke kleding je mee moet nemen naar Shanghai? Gebruik dan onderstaande chart als richtlijn:

 Kleding percentage advies:

Ieder seizoen is een gezellig seizoen in Shanghai!

De Nederlandse Vereniging Shanghai heeft altijd gezellige evenementen, van Sinterklaasfeesten tot zomber BBQ’s of rooftop borrels. Word daarom lid en voel je thuis in Shanghai!

Luchtkwaliteit Shanghai

Iedereen kent de beelden uit Beijing, waar de zon soms weken niet door de smog heen kan branden en zelfs de vogels niet meer vliegen omdat ze niet goed meer kunnen zien.
In Shanghai is het de laatste jaren niet zo erg als in Beijing, maar toch is de luchtkwaliteit in de late herfst en winter vaak niet goed. De luchtkwaliteit kan per dag erg wisselen en er zijn websites en apps om in de gaten te houden wat de luchtkwaliteitsverwachting is.

In huis kun je de luchtvervuiling tegengaan met luchtreinigings machines, welke je bij elke grote winkelcentra kunt kopen. Ook op taobao zijn er veel verkrijgbaar.

Buitenshuis kun je er niet veel aan doen, behalve een luchtreinigingsmasker dragen. Het goede nieuws is, dat in de lente en zomer de luchtkwaliteit in Shanghai vaak prima is.

Klik op deze link voor de actuele luchtkwaliteit in Shanghai

Actuele luchtkwaliteit Shanghai