De foto hierboven is genomen bij “Wending Living Plaza” op Yishan road in Shanghai. Een verzameling woonwinkels.

Voor de verhuizing naar Shanghai zijn er een aantal zaken die je het beste vooraf regelt of voorbereid. Hieronder vertellen op basis van onze ervaring waar je rekening mee moet houden. Scroll naar beneden of gebruik deze links om direct naar een onderwerp te gaan:

Werkvergunning

Een visum voor China aanvragen is een prettige kennismaking met de Chinese bureaucratie. Toch is de aanvraag met behulp van de onderstaande informatie links goed te doen.

Taal & Cultuur training

De vijf duizend jaar oude Chinese beschaving is voor de meeste westerse ogen mysterieus en intrigerend. Wanneer je naar China verhuist, lijkt het een grote stap in een cultureel opzicht. In Nederland zijn verschillende mogelijkheden om taal- en cultuurtrainingen te volgen. Ook zijn er verschillende Apps waarmee je alvast wat eerste stappen in de Chinese taal kunt zetten. Hier zijn een aantal tips en websites voor een eerste kennismaking met China.

Look & See trip:

De meeste bedrijven die expats aantrekken hier in Shanghai regelen een zogeheten Look & See trip. Dit doen ze of zelf of besteden het uit aan een relocatie bureau. Dit geeft je een eerste indruk van de stad en helpt met het kiezen van de wijk, het huis en de school.

Woning zoeken:

Shanghai is groot dus houd bij het kiezen van een wijk en woning rekening met de afstand tot werk en eventueel de school. Shanghai wordt verdeeld door de Huangpu rivier. Aan de oostkant van de rivier ligt Pudong, het moderne deel van de stad met de hoogste wolkenkrabbers en aan de westkant ligt Puxi, het oude deel van de stad met karakterestieke wijken. Hieronder een globaal overzicht van de populaire woonwijken voor expats met hun kenmerken.

  • Hongqiao/Gubei: van oudsher vestigen zich hier expat gezinnen. Hongqiao ligt in Puxi de oude zijde van de stad. Deze wijken zijn populair vanwege de goede compounds, faciliteiten en de internationale scholen in de buurt. Zonder file ben je met de auto in een half uur in het centrum en met de metro binnen 15 minuten. Hongqiao heeft een groot treinstation waar hogesnelheidstreinen vertrekken en een vliegveld voor voornamelijk locale en regionale vluchten.
  • Downtown: Veel koppels of singles wonen graag downtown, dichtbij de trendy restaurants, musea en cultuur, winkels en het geanimeerde uitgaansleven. In dit gebied krijg je de beste indruk van wat Shanghai eens was, denk aan the Oldtown en the French Concession. Er zijn vooral appartementen te vinden.
  • Pudong: Het gebied dat nu Pudong heet, bestond vroeger uit rijstvelden en moeras. In 2015 is het 25-jarig bestaan van Pudong gevierd. Nu is het internationale zakencentrum (Lujiazui) er gevestigd. In Pudong zijn veel ruim opgezette compounds te vinden, met in de buurt internationale scholen. Er is ook een ruim aanbod aan supermarkten, winkels en restaurants te vinden. Zonder file ben je in een half uur in het centrum. In Pudong ligt het internationale vliegveld van Shanghai.
  • Minhang: dit is een relatief nieuwe wijk in Shanghai en nog altijd volop in opbouw. De wijk is ruim opgezet en er zijn veel groene compounds. Ook bevinden zich hier internationale scholen. Er wonen veel gezinnen met kinderen. Met de auto rijd je in ongeveer een uur naar het centrum. Er zijn (nog) geen goede metro verbiningen, wel ligt het dichtbij Hongqiao Airport en treinstation.

Vaccinaties:

Laat je voordat je naar China komt goed informeren bij bijvoorbeeld de GGD over welke vaccinaties zij adviseren.

Verhuizing:

Verhuizen naar een ander land vergt nogal wat organisatie en roept de nodige vragen op. Hoe krijg je al je spullen veilig naar de ander kant van de wereld en wat moet je hiervoor regelen, wat mag je bijvoorbeeld wel en niet meenemen? Hoe verhuis je eventuele huisdieren? Hieronder een aantal bedrijven die je kunnen helpen. Veel bedrijven hebben contracten met hun eigen relocatie bureau’s.

VPN

In de Volksrepubliek China is er sprake van internetcensuur, uitgevoerd door de overheid. Het systeem wat deze censuur mogelijk maakt wordt ook wel “China’s ‘Grote Firewall” genoemd en deze wordt al sinds 1997 gebruikt. Wanneer je in China bent, zul je merken dat veel websites en online diensten niet beschikbaar zijn. Naast de blokkade van WhatsApp is China al jaren verstoken van onder andere YouTube, Google, Facebook, Twitter en Netflix. Maar ook de “google play store” en veel nieuwssites kun je niet bezoeken vanuit China.

Er is een oplossing voor en heet VPN, het is het handig om dit al te regelen voor je in China aankomt. Met een VPN is het mogelijk op je telefoon of laptop een verbinding te maken via een andere computer buiten China, zodat je toch van de bovengenoemde websites en diensten gebruik kunt maken. Er zijn verschillende VPN diensten op de markt je moet echter altijd rekening houden met een vertraagde internet snelheid. Hieronder een aantal veelgebruikte VPN services: