Shanghai APPS

China is een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld. Het leven in Shanghai is zoveel makkelijker als je de juiste applicaties (Apps) op je telefoon hebt staan, sterker nog deze zijn in het dagelijks leven onmisbaar geworden. Van betalingen tot een taxi bestellen en boodschappen doen alles kan via je telefoon. Hieronder een overzicht van een aantal handige Apps:

DE APP WAAROM?
Whatsapp is in China geblokkeerd en WeChat is een soort WhatsApp en Facebook in een. Je kunt ermee chatten, betalen (WeChat Pay), bellen, vertalen, foto’s plaatsen en nog veel meer. In China gebruikt iedereen WeChat. Een essentiele app en misschien wel de meest essentiele app als je in Shanghai woont.
Didi heeft Uber overgenomen en geïntegreerd met de normale taxi dienst. Je kunt de app in het Engels zetten via instellingen. 
ExploreShanghai is een app waarin je offline de metro kaart kunt bekijken. Ook kun je dienstregeling bekijken en hoe je moet overstappen. Uiteraard kun je ook je route plannen (ook offline).
Fietsen, welke Nederlander doet het nu niet? In Shanghai kun je ook fietsen, zelfs zonder dat je een eigen fiets bezit. Overal in Shanghai staan fietsen, deze fietsen zijn voorzien van een “chip” en verbonden met internet. Door het scannen van een QR code met je telefoon (via de mobike app) opent het slot en kun je fietsen. Je kunt de fiets daarna overal weer neerzetten. Het werkt erg eenvoudig en de mobike app kun je zelfs in het Nederlands zetten.
De app SmartShanghai maakt het leven hier ook een stuk makkeljker. De app is volledig in het Engels en geeft je advies over uitgaan, restaurants, musea etc. Extra handig is dat de app altijd aangeeft wat de dichtstbijzijnde metrohalte is en dat je met een druk op de knop het Chinese adres mee krijgt welke je aan de taxichauffeur kunt laten zien. Kortom een top app, en een must have volgens ons.
Skype is in China niet geblokkeerd en kan gewooon gebruikt worden. Het handige aan Skype is, dat je heel goedkoop naar “gewone” vaste en mobiele nummers in Nederland kunt bellen.
Alipay, is een belangrijke betaal app in China. Helaas werkt het alleen goed als je een Chinees bank account hebt (deze moet je koppelen aan Alipay) maar als je dat voor elkaar hebt gaat er een wereld open. In elke winkel en vaak zelfs op de markt kun betalen met Alipay.  Het werkt heel eenvoudig en vervangt daarmee je pinpas zoals wij gewend zijn, hoewel je nog altijd cash, credit card of Chinese bankpas kunt betalen.
Vind het perfecte restaurant voor elke gelegenheid.
Baidu Maps is de Chinese versie van Google Maps. Helaas alleen in het Chinees maar met een klein beetje moeite lukt het je wel om te navigeren met Baidu Maps. Vergeet niet, Google Maps werkt niet in China tenzij je een VPN gebruikt, Apple Maps werkt daarintegen wel.
De Shanghai Metro App is een app waarmee je de poortjes in de metro kunt openen een apart toegangskaartje of ov chipkaart is niet meer nodig, gebruik de superhandige metro app en je ziet ook nog eens realtime op je telefoon hoe lang het nog duurt voordat je metro arriveert. De app is niet verkrijgbaar in de google play maar moet je los downloaden en installeren. De app kun je koppelen met je Alipay of Wechat Wallet. De app is maar deels in het engels, maar spreekt voor zich en werkt erg eenvoudig.

TIP: bekijk dit filmpje zodat je voorbereid bent…een APP in het Engels is handig,
maar daarmee is niet gezegd dat alles altijd soepel verloopt 🙂

China is grotendeels een “cashless” samenleving, vandaar dat apps zoals wechat pay en alipay echt extreem handig zijn in Shanghai