Shanghai APPS

China is een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld. Het leven in Shanghai is zoveel makkelijker als je de juiste applicaties (Apps) op je telefoon hebt staan, sterker nog deze zijn in het dagelijks leven onmisbaar geworden. Van betalingen tot een taxi bestellen en boodschappen doen alles kan via je telefoon. Hieronder een overzicht van een aantal handige Apps:

DE APP WAAROM?
Whatsapp is in China geblokkeerd en WeChat is een soort WhatsApp en Facebook in een. Je kunt ermee chatten, betalen (WeChat Pay), bellen, vertalen, foto’s plaatsen en nog veel meer. In China gebruikt iedereen WeChat. Een essentiele app en misschien wel de meest essentiele app als je in Shanghai woont.
Alipay is naast WeChat pay de manier om te betalen in China. Naast betalen kan je er ook gebruiken voor bijvoorbeeld HelloBikes (de blauwe), auto’s huren, biscoop kaartjes boeken, trein tickets boeken, etc. Een must have!

Je kan er ook een buitenlandse creditcard aanhangen.

Didi is de Chinese versie van Uber en is geïntegreerd met de normale taxi dienst. Je kunt de app in het Engels zetten via instellingen. 
Ele.me, de thuisbezorgd app in China. App is in het chinees, maar zeer goed te gebruiken na 1x uitleg!
ExploreShanghai is een app waarin je offline de metro kaart kunt bekijken. Ook kun je dienstregeling bekijken en hoe je moet overstappen. Uiteraard kun je ook je route plannen (ook offline).
De app SmartShanghai maakt het leven hier ook een stuk makkeljker. De app is volledig in het Engels en geeft je advies over uitgaan, restaurants, musea etc. Extra handig is dat de app altijd aangeeft wat de dichtstbijzijnde metrohalte is en dat je met een druk op de knop het Chinese adres mee krijgt welke je aan de taxichauffeur kunt laten zien. Kortom een top app, en een must have volgens ons.
 Chope, voor het vinden het perfecte restaurant voor elke gelegenheid.
 BonApp, voor het vinden het perfecte restaurant voor elke gelegenheid.
Baidu Maps is de Chinese versie van Google Maps. Helaas alleen in het Chinees maar met een klein beetje moeite lukt het je wel om te navigeren met Baidu Maps. Vergeet niet, Google Maps werkt niet in China tenzij je een VPN gebruikt, Apple Maps werkt daarintegen wel.
De Shanghai Metro App is een app waarmee je de poortjes in de metro kunt openen een apart toegangskaartje of ov chipkaart is niet meer nodig, gebruik de superhandige metro app en je ziet ook nog eens realtime op je telefoon hoe lang het nog duurt voordat je metro arriveert. De app is niet verkrijgbaar in de google play maar moet je los downloaden en installeren. De app kun je koppelen met je Alipay of Wechat Wallet. De app is maar deels in het engels, maar spreekt voor zich en werkt erg eenvoudig.

TIP: bekijk dit filmpje zodat je voorbereid bent…een APP in het Engels is handig,
maar daarmee is niet gezegd dat alles altijd soepel verloopt 🙂

China is grotendeels een “cashless” samenleving, vandaar dat apps zoals wechat pay en alipay echt extreem handig zijn in Shanghai