De verplichte vakanties in China zijn een beleving op zich. Heel China gaat tegelijk op vakantie er is geen vakantiespreiding. Dat resulteert in vaak heel chaotische taferelen in de trein, op de weg en op vliegvelden. Het meeste vervoer is dan ook al lang van te voren volgeboekt.

Ook besluit de Chinese overheid vaak na een een aantal aaneengesloten nationale vakantiedagen, weekenddagen als compenstatiedagen te benoemen. De reden hiervoor is, dat men dan een aantal dagen achter elkaar vrij heeft (en zodoende meer tijd heeft om bijvoorbeeld familie te bezoeken). De overheid bepaalt wanneer en welke weekeinden er gewerkt moet worden.

Een vakantietabel voor 2023 vind je hieronder. Vergelijken met de schoolvakanties in Nederland kun je via de schoolvakanties Nederland website. Voor eventuele wijzigingen of de meest actuele situatie, bekijk je de officiele website van de Chinese overheid (engels) hier.

Periode vrij Vakantienaam
1 Januari Nieuwjaarsdag (westers nieuwjaar)
21 Januari – 27 Januari Chinees nieuwjaar
5 April Qingming festival
29 April – 3 Mei Dag(en) van de arbeid
22 Juni – 24 Juni Dragon boat festival
29 September – 30 September Mid-Autumn Festival
1 Octoober – 6 October National day Holiday

Tijdens de officiele vakanties zijn de meeste grote winkels in Shanghai gewoon open. Tijdens het Chinees nieuwjaar is het wel een stuk rustiger in Shanghai, dat verschil is echt te merken. De meeste expat kroegen /cafe’s en restaurants organiseren tijdens Chinees nieuwjaar vaak extra activiteiten.