Werk zoeken in Shanghai

Als Nederlandse vereniging krijgen we veel verzoeken van mensen die werk zoeken in Shanghai, daarom hebben we een “top 10 werk zoek tips in Shanghai” lijst gemaakt.

Met een werkloosheidspercentage van minder dan 4% is er werk genoeg, maar je hebt ook te maken met een restrictief visum en vestigingsbeleid beleid van China en Shanghai in het bijzonder, dat veel bedrijven huiverig maakt voor het aannemen van buitenlands personeel.
De trend is dat het visum en vestigingsbeleid ieder jaar strenger wordt.

Toch zijn er mogelijlheden, al is het zeker niet meer zo eenvoudig als vroeger om een expat baan te vinden in Shanghai.

  1. Kom naar Shanghai en ga vanaf hier werk zoeken. Het is veel eenvoudiger voor (potentiële) werkgevers als je hier al bent. En ben je hier, wordt dan gelijk lid van de Nederlandse vereniging. Iedere maand organiseren we een netwerk borrel waarop je vele Nederlanders tegenkomt die je verder kunnen helpen.
  2. Installeer wechat op je telefoon en wordt lid van de groepen: Dutchies, China Digital Talent, Living in Shanghai en post daar je CV en/of vraag om hulp.  Veel WeChat groepen zijn tegenwoordig vol, dus het kost wel wat energie en tijd om in de juiste groepen te komen en ze te vinden en ook dat gaat makkelijker vanuit Shanghai.
  3. Schrijf een bericht op het prikbord van de Nederlandse vereniging van Shanghai.
  4. Op LinkedIn zijn er diverse China “talent” groepen, daar worden ook regelmatig banen in geplaatst, zoals deze, deze, deze of deze.
  5. Linkedin kent ook de optie “job alert” deze kun je ook activeren voor Shanghai.
  6. Word lid van “Internations Shanghai” ook zij organiseren regelmatig evenmenten en netwerkbijeenkomsten.
  7. Geef de moed niet op en spendeer tijd op de vele Shanghai job sites zoals : http://www.jobsinshanghai.com/,  http://www.smartshanghai.com/jobs/ 
  8. Bezoek real shanghai , ontmoet Nederlanders en wie weet kom je via via ergens uit.
  9. Probeer vast wat Chinees te leren, het gaat zeker helpen :). Wil je goedkoop en snel Chinees leren, overweeg dan eerst naar een tier3 of tier4 stad te gaan en daar Chinese les te nemen, het is goedkoper en je bent echt gedwongen Chinees te spreken.
  10. Afhankelijk van in welke industrie je werk zoekt, kun je op sites als meetup.com kijken voor evenementen in Shanghai, er staan vaak (netwerk) evenementen op in diverse vakgebieden.

Zorg echt dat je goed voorbereid hier naartoe gaat. Voor een visum aanvraag is het heel erg belangrijk dat je al je diploma’s internationaal geldig hebt laten verklaren en het bewijs daarvan hebt meegenomen, een verklaring van goed gedrag van de gemeente is ook noodzakelijk en indien mogelijk een reference letter van je vorige werkgever. Houdt er ook rekening mee dat je een gezondheidskeuring moet ondergaan in Shanghai om een werkvisum te krijgen.

Namens de Nederlandse Vereniging Shanghai,

Veel succes met het zoeken en vinden van werk in het bruisende Shanghai!