Winkels & Markten

In Shanghai heb je een grote keus aan winkels en vrijwel alles is verkrijgbaar. Populair en zeer toegankelijk is ook het online winkelen, alles is ook online te koop en wordt razend snel bezorgd. Van boodschappen tot huishoudelijke apparaten tot kleding, je vindt het online. Veel online apps zijn in het Engels maar er zijn ook vele gebruiksvriendelijke Chinese apps. Naast deze digitale wereld zijn er ook de talloze markten waar Shanghai bekend om staat, voor de lokale beleving.

Betalen

Let op CreditCards worden in China en zeker ook in Shanghai, vaak niet geaccepteerd. In de grotere shopping malls kun je er wel mee betalen, maar in de meeste winkels niet. dus is het verstandig om altijd contant geld op zak te hebben. Nog eenvoudiger is het om een Chinese bankrekening te openen en de apps Alipay en Wechat pay op je telefoon te zetten. Deze apps kun je koppelen met je Chinese bankkaart en vanaf dat moment, kun je net zoals alle Chinezen overal met Alipay en Wechat Pay betalen. Het is eenvoudig en voorkomt dat je blijft zitten met vele klein muntjes en bankbiljetten. Bovendien kun je Alipay of WeChat Pay gebruiken om iets te kopen uit vending machines, taxi’s te betalen en zelfs zwerfers hebben een qr code die je kunt scannen om ze geld te geven.

Het is sinds kort (november 2019) , ook mogelijk om zonder Chinese bankkaart in elk geval tijdelijk Alipay te gebruiken. Bekijk ons nieuwsbericht voor meer details.

In Shanghai kun je alles met je mobiele telefoon betalen en onderstaand filmpje geeft aan hoe makkelijk dat is!

Belangrijke (online) winkels

We hebben een handig overzicht voor je gemaakt van de belangrijkste online winkels en markten in Shanghai:

(Online) winkels wat kan je er kopen?
Epermarket  Online supermarkt met een assortiment met meer dan 7,500 producten. Alle vers producten voldoen aan de Europese normen betreft voedselveiligheid. Maar ook voor brood, zuivel, wijn en huishoudelijke artikelen kan je er terecht.
Magnum Wines Wijnimporteur van onder andere Europese wijnen. Bestellen kan via de WeChat groep van Magnum Wines.
Metro Groothandel ook toegankelijk voor consumenten.
Fields Online supermarkt met veilige met een groot assortiment organische producten.
Carrefour Supermarkten aan de rand van de stad verkopen naast vers en geimporteerde producten ook veel huishoudelijke apparaten en keukenbenodigdheden. Carrefour heeft ook een online app.
Cityshop  Supermarkt met vers en geimporteerde producten.
Kate & Kimmie Online supermarkt met focus op speciale groentes en superfoods.
Hema  HEMA (niet te verwarren met onze Nederlandse HEMA) en een on en offline supermarkt van het concern Alibaba. De bezorging is razend snel en winkelen in de online HEMA is vooral een beleving. De app is Chinees maar gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik. Je kunt in deze supermarkt alleen betalen met Alipay en niet contant.
TaoBao Een van de Chinese ‘Amazons’. Hier is werkelijk alles te vinden, je kunt zelfs een foto maken of uploaden van iets wat je gezien hebt en de app geeft resultaten. Wel in het Chinees, maar toch is alles redelijk eenvoudig te vinden en bestellen met behulp van een vertaal app. Als App en via website beschikbaar.
BaoPals  Vergelijkbaar met JD en TaoBao maar dan in het Engels.
JD.com Tegenhanger van TaoBao ook in het Chinees. Als App en via website beschikbaar.
Meer mogelijkheden Voor meer mogelijkheden kijk in de link van SmartShanghai.

Markten in Shanghai

Markten Wat kan je er krijgen?
Wet Markets Hier kan je ook je dagelijkse groente en fruit kopen, in elke buurt zit er wel een.
Fabric Markets Kleding op maat laten maken is in China heel gebruikelijk, de South Bund Fabric Market is een hele bekende.
Tea Markets Ga naar Tianshan Tea City voor heerlijke Chinese thee.
Flower Markets Op de Hongqiao Bird & Flower market kun naast de mooiste bloemen ook terecht voor antiek en ceramiek. Ook in aanloop naar kerst zeker de moeite waard om in de kerstsferen te komen.
Fake Markets AP plaza onder het Science & technology metro station in Pudong is de meest bekende Fake market.
Electronic Markets Voor alle smartphone schermreparaties en allerlei electronische gadgets.
Meer markets Voor meer opties kijk op het SmartShanghai overzicht.

Shanghai is een proeftuin voor nieuwe winkelconcepten. Je kunt er vele vinden, waaronder bv HEMA (niet te verwarren met onze HEMA) of de grootste starbucks roastery ter wereld. Onderstaande filmpjes geven een indruk maar ga vooral zelf op zoek, nieuwe winkels worden dagelijks geopend!

HEMA supermarkt een nieuwe vorm van retail

HEMA supermarkt heeft ook robots