Remco van Wijngaarden is sinds september 2018 de nieuwe Nederlandse Consul-Generaal in Shanghai. De NVS interviewde hem in november over zijn eerste indrukken van Shanghai, zijn plannen voor het consulaat en zijn gezin.

Interesse Shanghai -Remco groeide op in Madagaskar vanwege het werk van zijn vader voor de Wereldomroep. Op de Franstalige school werd de interesse voor het mysterieuze Shanghai in de Franse geschiedenisboeken voor het eerst gewekt. Door de Chinese innovatie kracht en economische groei is deze interesse op latere leeftijd alleen maar toegenomen. Remco is erg blij met dit nieuwe avontuur en kijkt er naar uit de stad en het land beter te leren kennen.

Loopbaan – Voordat Remco naar China vertrok heeft hij 8 jaar in Amsterdam gewoond en gewerkt voor het ministerie van buitenlandse zaken. Eerder werkte hij via het ministerie voor de VN in New York op het gebied van post-conflict economische wederopbouw, en als diplomaat in o.a. Zwitserland, Indonesië en Nigeria.

De eerste indruk – Ondanks de belangstelling was Remco wel in Beijing maar nooit eerder in Shanghai geweest. Ter voorbereiding heeft hij veel gelezen en o.a. ‘digitale stadswandelingen’ gemaakt via Youtube. De rit van Pudong naar de residentie maakte veel indruk; de omvang van de stad en de grootsheid van gebouwen waren overweldigend. Evenzeer kwam het gevoel van gezelligheid en levendigheid naar boven na het verlaten van de Elevated Highway.

Gezin – Remco is echte familieman, zijn jonge gezin staat centraal en daar geniet hij met volle teugen van. Samen met dochter Ella (21mnd) en zijn partner Carter wandelt hij in het weekend graag door de stad om zo de vele parken, restaurants en terrassen te ontdekken. Carter zorgt doordeweeks voor Ella en het gezin is inmiddels zo goed als gesetteld. Remco benadrukt de gastvrijheid van de Chinese bevolking die hij in de buurt en op straat ondervindt evenals de veiligheid, wat ervoor zorgt dat zijn gezin zich hier thuis voelt.

Ambitie & plannen – Gedurende zijn ambtstermijn zal Remco de focus leggen op samenwerking en kennisdeling tussen Nederland en China o.a. op het gebied van; gezondheidszorg, circulaire economie, innovatie en sustainable urban planning. Dit laatste was ook het thema van het Nederlandse paviljoen op de CIIE (China International Import Expo) afgelopen november, een gebied waar Nederland veel te bieden heeft. Tevens blijven voedsel & e-commerce relevante thema’s voor kennisdeling en samenwerking tussen beide landen. Het Consulaat richt zich naast zijn economische en consulaire taak ook op kunst & cultuur, zo is er een WeChat groep ‘Nederlandse Kunst en Cultuur in Shanghai’ welke de Nederlandse gemeenschap hierover informeert. In de toekomst leert Remco graag meer Nederlanders kennen, ook in een sociale setting en zal daarom regelmatig proberen aan te sluiten bij borrels en andere activiteiten van de NVS.

Wij wensen Remco veel succes in het uitvoeren van zijn ambt en uiteraard een plezierige tijd in Shanghai met zijn gezin!

Was this post helpful?