NVS Pubquiz over het jaar 2019

De eerste activiteit in 2020 van de Nederlandse Vereniging Shanghai is inmiddels een feit. Op donderdag 16 januari verschenen 7 moedige teams in Park 91 Pub op Dagu Lu om het tegen elkaar op te nemen betreffende kennis over met name de gebeurtenissen in de wereld in het jaar 2019.

De quiz begon met een fotoronde met de omtrek van landen die in het Jaar van het Varken veel in het nieuws zijn geweest. Quizmasters Thomas en Maarten – beiden erg enthousiast en goed voorbereid – vuurden vervolgens vragen af op de kandidaten over bijvoorbeeld de vuurstapel in Scheveningen, Dutch Pies en het getal pi, het Eurovisie songfestival en de baard van Willem-Alexander. Ook categorieën omtrent sport (F1 en Max Verstappen, Ajax als 33 of 34e landskampioen ;-), de Cricket World Cup), politiek (Brexit, Gele Hesjes-beweging, Hong Kong), wereldnieuws (de Notre Dame, aanslagen, klimaat) en achterklap (GTST, Lieve Mona, Harry & Meghan) kwamen aan bod. Tijdens de muziekronde kregen de teams tien fragmenten van nummers te horen en moesten zij proberen Titel en Artiest te raden. Er werd goed mee-geneuried, de gemiddelde score lag op 4 (van de 10) punten.

Naast de competitieve inzet van de deelnemers was het vooral ook een gezellige avond. Van de ca. 85 te behalen punten is er gevarieerd gescoord: van 19 en een halve punt voor team Kawasaki tot 59 punten voor winnend team De Beunhazen! De volledige uitslag is hieronder terug te vinden. De bokaal zal bedrukt worden met het winnende team en tijdens de volgende quiz zullen ze hun best moeten doen om de eretitel te verdedigen.

Met dank aan de gezellige bruine kroeg Park 91 Pub waar we een mooie drank- en hapjes deal afgesloten hebben, en natuurlijk nogmaals dank aan de quizmasters voor het organiseren van deze leuke avond. Hou de agenda van de Nederlandse Vereniging Shanghai goed in de gaten voor de volgende editie van de NVS Pubquiz!

Onderstaand volgt de einduitslag:

Team Punten
De Beunhazen 59
Paprika Zagers 51.5
Leuk is anders 46
AA 45
De Prutsers 42.5
No Guts No Glory 30
Kawasaki 19.5

Heb je niet meegedaan en wil je peilen of jij wel eens goed zou kunnen scoren bij een volgende editie (n.t.b.) van de NVS Pubquiz? Dit zijn de drie best én de drie slechtst beantwoorde vragen:

Best beantwoord

 1. Niet met oud en nieuw maar op 28 december gingen er blijkbaar bijna 2.000 drones de lucht in ter ere van het nieuwe jaar. Boven de Huangpú River in Shanghai kwamen patronen langs variërend van een lopende man, een 10 tot 0 aftelling, een aardbol en natuurlijk – we zijn in China – een draak.
 • Wat is de Nederlandse naam van de – let op – Huanghé rivier?
 1. Een softwarefout heeft op 24 juni 2019 veroorzaakt dat het 112-noodnummer urenlang niet bereikbaar was. De drie back-up systemen werden gelijktijdig getroffen, waardoor ook de meldkamer onbereikbaar was. Hierdoor konden zij dus ook niet op de hoogte gesteld worden dat ze niet bereikbaar waren!
 • Welke provider was verantwoordelijk voor deze storing?
 1. Disney maakt een goede stap door “live-action remakes” te maken van bekende en bewezen oude Disney (animatie) films.
 • Hoeveel van deze films kun je noemen die in 2019 zijn uitgekomen? Let op: 1 punt per goed antwoord, 1 punt aftrek per fout antwoord.

Slechtst beantwoord

 1. Marie Louise Kessels-Brandt overleed in 2019. Zij is beter bekend als ‘Loek Kessels’, maar nóg beter onder het pseudoniem ‘Lieve Mona’ en werkte tientallen jaren voor de gelijknamige adviesrubriek in een tijdschrift. Hierin kwamen allerlei privéproblemen van briefschrijvers aan bod. Mona ontving gemiddeld ongeveer 700 brieven per week.
 • In welk tijdschrift heeft de rubriek “Lieve Mona” van 1974 tót vorig jaar bestaan?
 1. De demonstratie van het nieuwe Tesla-model ging helemaal de mist in, óf, was dit juist een goede marketingstunt?! Het gepantserde glas barstte toch echt toen hoofd-designer Franz von Holzhausen een metalen bal gooide – te midden van allemaal camera’s.
 • Wat is de naam van dit nieuwe Tesla model?
 1. Prins Harry en Meghan maken het begin 2020 alweer zo bont dat ze ongetwijfeld in de NVS quiz van volgend jaar terug zullen komen. In mei 2019 kregen zij een zoontje die uiteraard de achternaam Mountbatten-Windsor draagt.
 • Wat zijn de twee voornamen die het koppel hun zoontje hebben gegeven?

De antwoorden zijn uiteraard (maar niét tijdens de quiz!) op te zoeken op het internet 😉 Of test ze alvast met je potentiële toekomstige medespelers om te kijken of ze in jouw team mee mogen doen.

Tot de volgende keer!

Was this post helpful?