Anders dan in Nederland waar vakantiespreiding plaatsvindt en de nationale vakantiedagen vaak gelimiteerd zijn tot enkele losse dagen, heeft China heeft een aantal nationale vakanties, waarin heel China tegelijkertijd vrij heeft.

Ja, je weet echt zeker. Met Chinees nieuwjaar wil je niet reizen in China! Bron met meer foto’s. 

Deze vakanties resulteren daardoor vaak in een enrom reiscircus waarin iedereen tegelijk op pad gaat.
Het beste advies is altijd om in deze periodes niet in China te reizen, het is simpelweg te druk en naganoeg al het vervoer is volgeboekt.

Ook besluit de Chinese overheid vaak na een een aantal aaneengesloten nationale vakantiedagen, weekenddagen als compenstatiedagen te benoemen. De reden hiervoor is, dat men dan een aantal dagen achter elkaar vrij heeft (en zodoende meer tijd  heeft om bijvoorbeeld familie te bezoeken). De overheid bepaalt wanneer en welke weekeinden er gewerkt moet worden. Een overzicht van de werkweekeinden in 2019 vind je hier.

Een vakantietabel voor 2019 vind je hieronder. Vergelijken met de schoolvakanties in Nederland kun je via de schoolvakanties Nederland website. Wil je de officiele website van de Chinese overheid bezoeken met vakantie informatie voor 2019, dan kan dat hier.

Vakantieschema China 2019

Data/dagen vrij Vakantienaam
1 januari Nieuwjaarsdag
4-10 februari Chinees nieuwjaar
5-7 April Qinming festival
1 mei Dag van de arbeid
7-9 juni Drakenboot festival
13-15 september Maan vakantie/Mid autumn festival
1-7 oktober National Day Holiday week